Contact | De Grutto 6 | 7614 LE | Mariaparochie | 06-37598437 | info@tussenwerkenmantelzorg.nl

Tussen Werk en Mantelzorg

De bal ligt bij jou. Ook in tijden van Corona!

Foto bal gratis afbeelding pxhere

 

Blog van Ria Schlepers, Mantelzorgcoach bij Jong en Veer

De bal ligt bij jou. Ook in tijden van Corona!

Het initiatief tot het bespreken van knelpunten die voortkomen uit de combinatie van mantelzorgtaken en werk ligt bij de werknemer. Zo die zin staat!
Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit bij jou als lezer wat oproept.  Want hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de werkgever?  Interesse en aandacht werken immers wederzijds?

De gevolgen van Corona voor jezelf…
De Corona-maatregelen hebben effect thuis en op het werk. Voor jou als mantelzorger kan dit gepaard gaan met extra spanning. Je bent bezorgd om de gezondheid van je ouders in het verpleeghuis. Je raakt uitgeput doordat je thuis moet werken waar je verstandelijk beperkte zoon voortdurend aandacht vraagt. Hoe jouw situatie er ook uitziet, wanneer je langere tijd te maken hebt met stress heeft dit gevolgen voor je functioneren.

… en anderen.
Feitelijk schaad je daarmee niet alleen jezelf. Het heeft ook gevolgen voor anderen. Wanneer je door de belasting niet meer helder kunt denken, minder werk afkrijgt, fouten maakt door onoplettendheid, vangen collega’s dit op. Wanneer je door de stress kortaf bent merken je huisgenoten dit. Jij voelt je tekort schieten thuis en op je werk. Je voelt je bezwaard naar collega’s, je kinderen en/of partner. Je zit steeds minder goed in je vel. Nog belangrijker dus om iets te doen.
De bal ligt bij jou!

Ontdekken wat je nodig hebt…
Je kunt je gevangen voelen in de situatie en geen uitweg zien. Je wilt voldoen aan de verwachtingen van thuis én je werk. Er is geen tijd om stil te staan en vanuit afstand te kijken naar de situatie, om te voelen hoe het werkelijk met je is. Laat staan om te ontdekken wat je nodig hebt en ruimte te geven aan je verlangens. 

… door in gesprek te gaan.
Door de stap te zetten en je werkgever te vertellen wat er speelt in de werk-privé situatie ontstaat er ruimte voor een gesprek.  Samen kun je helder krijgen waar je tegen aan loopt, wat je graag wilt en wat je nodig hebt om én te werken én te zorgen.
Jijzelf, jouw naasten, klanten, collega’s en werkgever hebben er recht op dat je zorgt voor jezelf en hier verantwoordelijkheid voor neemt. Door het bespreekbaar te maken kan de werkgever vervolgens zijn verantwoordelijkheid nemen. Samen kunnen jullie zoeken naar oplossingen die voor beide goed voelen en wederzijdse verwachtingen afstemmen. Het is fijn wanneer deze aansluiten bij jouw mogelijkheden en competenties.
De bal ligt bij jou!

Wachten of initiatief nemen?
“De bal bij mij? Ik heb al veel aan mijn hoofd en mag toch iets van de werkgever verwachten?”
Uiteraard heeft de werkgever ook een verantwoordelijkheid. Interesse en aandacht werken altijd wederzijds!  Besluit je echter te wachten tot je werkgever er naar vraagt, dan kan dit lang duren.  Vaak is het geen onwil, maar ongemak, onwetendheid of een aarzeling om zich op privé gebied te begeven. Het bespreekbaar maken van de situatie kan jou verlichting brengen.
De bal ligt dus bij jou!  

In  mijn volgende blog geef ik tips hoe je een gesprek kan voorbereiden en voeren. Nu al benieuwd?
Neem contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via info@tussenwerkenmantelzorg en ontvang de blog zodra deze klaar is.

 

Plaats reactie