Contact | De Grutto 6 | 7614 LE | Mariaparochie | 06-37598437 | info@tussenwerkenmantelzorg.nl

Tussen Werk en Mantelzorg

Corona-crisis

coronavirus 4833754 1920

 

Hoe kom ik als werkende mantelzorger de Corona-crisis door?
Blog van Ria Schlepers, Mantelzorgcoach bij Jong en Veer

Opeens staat de wereld stil…
Grenzen dicht, niet meer reizen, contact vermijden, zoveel mogelijk thuis werken. De wereld valt stil.
De scholen en het speciaal onderwijs sluiten de deuren, evenals de zorgboerderijen, de logeeropvang en de dagbesteding voor de mensen thuis en binnen instellingen. Bezoek is niet meer welkom in verpleeghuizen, instellingen en ziekenhuizen. De acupuncturist, de masseur, de pedicure: ze blijven weg of zijn gesloten. Opeens staat de wereld stil. 

en ontstaat de onrust thuis …
Tegelijk met het wegvallen van alle ‘steuntroepen’ en de regelmaat komt de onrust in de huizen. Kinderen die niet begrijpen dat het busje ze niet komt ophalen en hun juf missen, volwassen mannen en vrouwen die zich angstig voelen nu het houvast van de dagbesteding wegvalt en boos reageren. De mantelzorgers van thuiswonende zorgvragers zijn op zichzelf aangewezen. Er komt geen vrijwilliger meer die de mantelzorger kan ontlasten. 

En binnen instellingen en verpleeghuizen.
Met de sluiting van de instellingen en verpleeghuizen kunnen de mantelzorgers niet meer bij hun partner, vader, moeder, broer of zus op bezoek. Het emotioneel nabij zijn en de extra zorgtaken die ze daar uitvoerden vallen weg. Thuis zitten en niet weten hoe het gaat daar met degene van wie je houdt is moeilijk. Nog verdrietiger en wanhopig is het wanneer je weet dat de ander niet begrijpt waarom je niet komt of wanneer de ander zieker wordt en je er niet bij kunt zijn. 

Heftige emoties …
In situaties als hierboven genoemd kunnen heftige emoties je overvallen als mantelzorger, boosheid, wanhoop, verdriet, angst, onmacht en leegte. Je kunt het idee hebben dat je tekortschiet naar de ander. Je kunt last hebben van schuldgevoelens omdat je te kort door de bocht reageerde. Of omdat je het stiekem ergens wel lekker vindt dat je nu niet dagelijks naar je moeder hoeft en de zorg aan anderen kunt overlaten. Wat doe je met je al deze gevoelens? Hoe overleef je in deze tijd van crisis?

Opvangen door aan jezelf te denken.
Het zijn verwarrende en onzekere tijden of je nu juist meer of juist minder moet doen in de zorg voor de ander. Zelfzorg is tijdens deze crisis nog belangrijker dan het al is in normale tijden. Het overmand worden door gevoelens van onmacht, boosheid of verdriet is ‘normaal’ voor een situatie als deze. Door jezelf deze gevoelens toe te staan en niet in te slikken zorg je al voor jezelf. Zoek naar een manier om de gevoelens te uiten zonder jezelf of de ander pijn te doen en bovenal voel je niet schuldig. 

Hoe doe je dat? Vier tips.

Spreek een belmoment af met een goede vriendin, familielid of collega die naar je luistert.

Neem de tijd om naar een favoriet lied te luisteren of drink met aandacht een kop thee.

Zoek een ruimte waar je alleen kunt zijn wanneer je jezelf niet goed voelt. Als je het fijn vindt, schrijf het van je af.

Combineer je mantelzorg met werk, bespreek dan je thuissituatie met je leidinggevende, team of collega. Durf om hulp en begrip te vragen als het werk even niet wil in deze situatie. 

Wat is er nog meer:

 

1. Gesprek met de mantelzorgcoach

Wil je een ‘werk en mantelzorg’ vraag of ervaring bespreken? Dat kan met een mantelzorgcoach. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor het maken van een telefonische of beeldbel afspraak. 

 

2. Ervaringen delen met andere werkende mantelzorgers via een ZOOM meeting

Wil je tips delen en in gesprek met andere werkende mantelzorgers in Corona tijd?

Bezoek dan de zoom onlinebijeenkomsten op de volgende donderdagen van 19.30-20.00 uur:

Donderdag 9 april van 19.30-20.15 uur Werk en Mantelzorg in Corona-tijden 2

Donderdag 16 april van 19.30-20.15 uur Werk en Mantelzorg in Corona-tijden 3

Donderdag 23 april van 19.30-20.15 uur Werk en Mantelzorg in Corona-tijden 4

Donderdag 30 april van 19.30-20.15 uur Werk en Mantelzorg in Corona-tijden 5

Gebruik deze link: 

https://zoom.us/j/6274200461?pwd=Smp2RUNuRVdFS2pZaXZ3RHlMTm9nZz09

Een account is niet nodig. Als het toch niet lukt kun je via www.zoom.us inloggen met het Meeting ID en Password. Meeting ID: 627 420 0461 en Password: welkom 

 

3. Meer tips over mantelzorg in Corona tijden:

Kijk op de site van MantelzorgNL, de belangenbehartiger voor alle mantelzorgers in Nederland. 

https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/mantelzorg-en-het-coronavirus

Plaats reactie